Reumatische voet

Medisch Pedicure en Oncologisch Voetzorgverlener

Mijn motto is: "Verwen jezelf met een paar nieuwe voeten".

Voetverzorging bij Reuma

Onder 'reuma' of 'reumatische aandoeningen' verstaat men:


Alle aandoeningen van het bewegingsapparaat ( = botten, spieren, pezen, banden, gewrichten en kapsels), die niet het gevolg zijn van een ongeluk, een aandoening van het zenuwstelsel of een aangeboren ziekte.


Aangezien er meer dan 200 reumatische aandoeningen bekend zijn, is de 'reumatische voet' eigenlijk geen goede term.

Beter is te spreken van een 'reuma patient  met voetklachten'.


Het beste wordt 'reuma' ingedeeld in twee belangrijke groepen aandoeningen:

Gewrichtsreuma, waarbij pijn in de gewrichten voorop staat.

Weke delen reuma, waarbij de oorzaak van de klachten juist niet in de gewrichten ligt, maar in de structuren rondom de gewrichten (spieren, pezen, banden en kapsels)


Reuma is een ziekte waarbij chronische ontsteking in de gewrichten optreedt. Mensen met een reumatische aandoening kunnen last hebben van hun voeten. Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.


Daarnaast zijn vermoeidheid, brandende voeten, niet goed kunnen lopen (stijfheid) en zwelling(en) ook klachten die kunnen voorkomen..


Ook kunnen bij de reumatische voet de tenen vergroeien, zelfs over elkaar heen, met als gevolg het ontstaan van eelt en likdoorns.