Diabetische voet

Medisch Pedicure en Oncologisch Voetzorgverlener

Mijn motto is: "Verwen jezelf met een paar nieuwe voeten".

Voetverzorging diabetes

Als u diabetes hebt, kunnen er veranderingen optreden in (de werking van) uw lichaam en dus ook uw voeten.De volgende veranderingen kunnen zich voordoen:


Neuropathie.

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Hierdoor kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld niet een te warm voetenbad of een steentje in uw schoen, hierdoor kunnen,zelfs onder eelt, ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.


Standafwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, kunnen uw kleine voetspieren slecht gaan werken. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.


Verminderde doorbloeding

Met diabetes hebt u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of zelfs niet.


Infectie

Met diabetes bent u vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels.

Laat daarom uw voeten elke paar weken controleren. Dit kunt u ook zelf doen door de onderkant van uw voeten goed te bekijken. Dit gaat makkelijker door een spiegel op de grond te leggen en uw voet er boven te houden. Ziet u onvolkomenheden als eeltophopingen of likdoorns, laat dit dan verwijderen door de pedicure. Om klachten te voorkomen is het raadzaam nooit op blote voeten of sokken te lopen.Draag bovendien goed passende schoenen en sokken zonder dikke naden, plooien of strak elastiek. Gebruik geen kruik in bed en neem geen warme voetbaden. Was uw voeten regelmatig, droog ze zeer goed af en wrijf uw voeten in met een speciale crème. Voetverzorging Enklaar adviseert u graag.


Vergoeding

Ik ben aangesloten bij de Ketenzorg. Binnen de Ketenzorg werken verschillende zorgverleners samen rondom diabetes. Voordat u bij mij komt, behoort u bij een podotherapeut of diabetes verpleegkundige een afspraak te maken om uw voeten te laten screenen.

Hij/zij beoordeelt de simm's classificatie en het zorgprofiel. Onder de basisverzekering valt alleen medisch noodzakelijke voetzorg. Dat geldt alleen bij zorgprofiel 2 en 3. Voetzorg voor mensen met zorgprofiel 0 en 1 wordt niet vergoed.